Archive for the ‘Sosialisering og miljøtrening’ Category

Tanker rundt trening av valp

onsdag, juli 25th, 2012

Noomi er nå blitt 7.5 månder gammel. Da min første hund var på denne alderen, så gikk han til 178 poeng i bronsjemerket (9 i lineføring pga for stram line, resten fikk vi 10 på). Noomi hadde ikke hatt sjans til å fullføre en eneste av øvelsene i bronsjemerkeprøven per dags dato… Så hva har vi gjort disse måndene egentlig?

Nå har jeg ikke så stor trua på at disse måndene her er de mest avgjørende i hundens liv med tanke på konkurranseøvelser. Det er andre ting som er mye viktigere etter mine øyne. Man har hele livet til hunden for å pirke på konkurransetrening tross alt.

Sosialisering og miljøtrening. Dette er vel den viktigste jobben man gjør men hundene nå. De skal ut og treffe folk, hunder og oppleve forskjellige ting og miljøer. En del hunder i denne alderen bærer preg av å være hjemme, i skogen og på hundeklubben. De takler ikke nye situasjoner like godt som andre valper som har vært mer rundt om. Og når det kommer til konkurranse, så er det vel en fordel med en hund som kan være fokusert uansett hvor mye trøkk det blir rundt?

I tillegg så kommer relasjonen til hunden inn, lek og samhandling. Det er mye bedre å legge inn masse tid på lekutvikling, enn korrekte momenter. Dersom man har en hund som virkelig leker bra, kommer tilbake med leker, slipper på kommando og slike ting, så blir trening mye enklere senere. I tillegg får man mye gratis senere. Det er ikke moro å stå med en voksen hund og krangle med om man får tilbake leker eller ikke. Det begrenser treninger en god del, da man ikke kan bruke eksempel kamplek som belønning, siden hunden ikke slipper leka etterpå uten mye om og men. Enkelte innen visse miljøer er veldig opptatt av en hund skal leke 100% korrekt etter visse regler, og i mange tilfeller ser man at hunden faktisk ikke setter pris på leken. Eier slipper seg aldri løs sammen med hunden, og da gjør ikke hunden det alltid heller. Og leken blir veldig firkantet og regelstyrt.

For meg er det å ha en hund med god av og påknapp viktig også. Det gjør ting mye enklere. I en alder av 7.5 månder, så slapper Noomi bedre av i bil på trening, enn mange voksne gjør. Her skal oppdretter ha 99% av æra, for å avle hunder som har dette naturlig i seg (men det er noe man garantert kan ødelegge om man går inn for det). Men for de som ikke har dette naturlig, så er det viktig å legge vekt på dette også. Det er ikke bare full fart, action og lek som skal foregå i en valps liv.

Hverdagslydighet. En hunds liv består mest av hverdager, og minst konkurranser og treninger. Dersom man har hunder som familiemedlemmer vel og merke. Har man hunder av visse raser, så bør man være enda mer nøye med den delen av hundens oppdragelse. Innkalling, oppførsel rundt folk og hunder, handtering og slike ting. Vi lever i et samfunn som har mindre og mindre toleranse for at hunder er hunder, og det krever en del av oss som hundeeiere også, dersom vi ikke har sansen for å gå tur klokken 04.00 om morgenen på øde steder.

Dersom man har slike elementer godt befestet hos en valp, så trur jeg trening mot konkurranse blir mye enklere. Eller, for meg blir det det i det minste. Jeg liker å ha en hund jeg ikke skjemmes for å ha med meg rundt, som kan ta tbanen til dyrlegen om man må uten problemer, som kan slappe av i bilen uten å gå bananans fordi noen går forbi og som kan leke på en skikkelig måte. Den takler stevnemiljøer, lyder og at det skjer uventede ting uten å knekke sammen.

Nå skal man ikke la vær å trene en valp, men man skal heller ikke stresse med at man mister litt tid, fordi man gjør andre ting. Det er fortsatt kvaliteten på treningen som vil telle når hunden er i A spor, eller elite lydighet. Ikke om den tok bronsjemerket da den var 7 månder eller ikke…