Archive for the ‘Reise’ Category

Edinburgh – oktober 2015

onsdag, februar 3rd, 2016

Året 2015 var året for ferier her, og siste utenlandsturen gikk til Edinburgh i oktober. Det var veldig sånn spontant bestemt hvor jeg endte opp, da jeg først så på billetter til Roma og London, men de var ganske dyre pga høstferien. Så tenkte jeg bare “Hey, Edinburgh!”, fant ut at det var rimelig fly dit, flere fine restauranter å spise på og ting og titte på. Og Edinburg ble det.

Bodde på et helt greit hostel som heter High Street Hostel. Det lå omtrent midt på The Royal Mile, så det var kort gåavstand til det aller meste. Kvaliteten var helt grei og prisen rimelig, men ikke akkurat luksushotell. Men det er ikke hotellet jeg tilbringer mest tid på når jeg reiser, så jeg synes hostel for en rimelig penge er mer enn greit nok. 🙂

Edinburgh har mye historie å by på, og den er bygget opp på en litt spesiell måte. Både nå, og før. I middelalderen så var byen en engelsk mile lang, og gikk fra Edinburgh Castle til Holyrood Palace i andre enden. Alle bodde her, rik som fattig. I hver sine “close”.

1. oktober (torsdag)
Flyet gikk på kvelden, og jeg var i Endinburgh ganske sent. Så det var bare å prøve å finne veien til hostellet og komme seg i seng. Gardermoen byr ikke på de kulinariske opplevelsene akkurat, men heldigvis fant jeg en nattåpen falafelsjappe i et close, så jeg tilbragte en liten stund alene på en trapp i en nærmest tom by og spiste middag. Den falafelen smakte himmelsk, jeg vet ikke om det var fordi den var så sykt god, eller at jeg var sulten. Første møtet var at det er mye mer fattigdom her enn i Oslo, og det var uvant å se unge mennesker bo på gata. Men flere steder jeg rota meg litt bort i bar preg av at ikke alle har et fast sted å bo, og en del mennesker bor på kirkergårdene der bl.a. siden de gir beskyttelse mot vær og vind. Det var mye tiggere der som i alle store byer, men en del av de var ganske unge, og flere veteraner som har tjenestegjort i utlandet.

2. oktober (fredag)
Turens første severdighet var Edinburgh Castle. Og jeg tilbragte en del timer der. Skotten er stolte av soldatene sine og krigshistorien sin virker det som. Mye museumer som fortalte historien fram til nåtidens soldater.
Innenfor murene til Edinburgh Castle ligger St Margaret’s Chapel. Det er en bittelite kapell som er bygget på 1100-tallet og som er Edinburghs eldste bygning, og da også eldste kirke. Etter hva jeg har klart å lete fram, så er det også Skotlands nest eldste kirke.


St Margaret’s Chapel

Etter alt for mange timer her, så var det tid for lunsj. Og jeg fikk fort et stamsted på “The Baked Potato Shop” i Cockburn Road. En bitteliten sjappe som selger bakte poteter med kun vegetariske og veganske topping. Luksus å ha valgproblemer på hva man vil ha på, men den som ikke har smakt hummus i bakt potet, har gått glipp av noe.
Resten av dagen ble tilbragt rundt om i gatene i Edinburgh, og jeg var bl.a. nede ved Greyfriars Kirk, som antkelig er mest kjent for hunden Bobby som tilbragte 14 år på sin eiers grav.


Greyfriars Bobby

Middag denne dagen ble fortært på den vegetariske restauranten David Bann, som hadde utrolig god mat. 🙂


David Bann

3. oktober (lørdag)
Tilfeldigvis fant jeg ut at Rosslyn Chapel ligger bare en liten busstur fra Edinburgh, så jeg startet lørdagen med en tur ut hit. For de av dere som har sett og/eller lest Dan Browns “The DaVinci Code”, så burde det være et kjent navn. Jeg var heldig og kom rett etter en stor guidet tur, så jeg fant meg bare en benk for å høre på. Det er ikke tillatt å ta bilder innendørs i kapellet dessverre, noe som ble respektert av alle som var der.


Rosslyn Chapel

Tilbake i Edinburgh bar ferden opp på Calton Hill etter lunsj og gå rundt i gatene å titte. Og middagen ble fortært på Henderson, en vegansk restaurant med den beste sjokoladekaken jeg har smakt ever.

4. oktober (søndag)
Hadde booket en tur på Mary King’s Close, som er en omvisning under bakken på hvordan Edinburgh var bygget opp før. Hadde litt tid å slå ihjel før det, så hadde planer om å ta noen bilder av vinduene i St Giles Cathedral. Men da jeg kom dit, så var det klart for messe, og jeg valgte å bli med på den. Vakker sang i en kirke med flott akustikk. 🙂 Og bildene glemte jeg helt.

Turen i Mary King’s Close var bra, om enn forsøkt å legge opp litt vel dramatisk og “skrekk” da. Men det gir et innblikk i en del historie fra Edinburgh og ikke minst få se hvordan de bodde i den tiden. Det var ikke så mye “pen vestkant” i den tiden, rik som fattig bodde i de samme blokkene. Det er ikke så mange andre steder en kommer ned under bakken der, for dagens Edinburgh er bygget bokstavelig talt oppå den gamle byen. Toppen på husene er bare kuttet av og de nye husene er bygget oppå.

Etter lunsj dro jeg til Palace of Holyroodhouse, hvor den skotske kongefamilien har holdt til. Her får man utdelt en “lommeguide”, så man kan gå gjennom bygget i egent tempo.


Ruinene av Holyrood Abbey, fra 1100-tallet

Middagen ble pizza på Pizza Nova, et sted med kun vegetarisk og veganske pizzaer. Og det er den beste veganske pizzaen jeg har smakt noen sinne. 🙂


Pizza Nova

5. oktober (mandag)
Siste dagen her, og siden flyet gikk sent, så hadde jeg tid å tilbringe rundt om i byen. Turen gikk ut til Duddingston Village først, hvor det står en gammel kirke fra middelalderen der. Tilbake igjen via Holyrood Park og opp på Arthur’s Seat som er Edinburghs høyeste punkt. Siste lunsj på The Baked Potato shop, og etter hvert var det bare å sette kursen mot flyplassen og flyet hjem. Og nok en flott ferie var over.


Duddingston Kirk


Utsikt fra Arthur’s Seat