Poeng, plassering eller prestasjon?

Det er ingen hemmelighet at jeg har slitt med ekstreme konkurransenerver. De var såpass ille at jeg vurderte å slutte å konkurrere med hund for et par år siden. Det var bare to alternativer, enten få hjelp til å takle disse nervene eller kaste inn håndkle. Jeg valgte det første, heldigvis. Og jeg er Niina Svartberg en stor takk skyldig for at jeg nå har faktisk stor glede av konkurransene. Ekstremt kort og upersonlig oppsummert, så hadde jeg feil fokus under konkurransene. Og dette har jeg fått endret nå, selv om man av og til går i noen «feller» mentalt enda.

Men hvor ligger fokuset mitt nå?

Når vi konkurrerer har vi gjerne et eller flere resultatmål med konkurransen. Det kan være seg å komme igjennom uten 0, få opprykket, komme på pallplass eller vinne for eksempel.
For veldig mange så er det resultatmål som virker som om har mest betydning. Folk virker fornøyde om de fikk det opprykket de ønsket seg, kom blandt de tre beste eller vant, tidvis veldig uavhengig av prestasjonen.

Poeng
Poengene styrer jo om man får et opprykk eller ikke. Men hvor mye betyr poengene ellers? Er man kun førnøyd med hunden sin om den får minst 9 i en øvelse, eller kan man være mer fornøyd med en lavere karakater egentlig? Og hvor mye betyr det å få litt mer poeng på stevne nummer to, enn man fikk på det første? Om man ender opp med 140 poeng i klasse D eksempel, bør man da være strålende fornøyd om man havner med 145 poeng dagen etter? Man har jo slått gårsdagens sum, men den sier nødvendigvis ikke om prestajonen var så voldsomt mye bedre…
Poengene sier faktisk ikke mer enn hva den dommeren syntes om din prestasjon akkurat der og da, under de forholdene som er der.

Plassering
«Du kommer i det minste på pallplass». Det er en setning jeg har hørt noen ganger på konkurranser. Og mange virker det litt som om bare de kommer blandt de tre beste, så er man fornøyd med det. Men er det nødvendigvis en sammenhenge mellom plassering og prestasjon? Ikke alltid. Det er faktisk ikke alltid man er best om man vinner, men minst dårligst bare. Plasseringen avhenger jo av hvor bra eller dårlig andre går faktisk, ikke bare sitt egent løp.

Om man starter i D spor og ender opp med å få 319 poeng. Og likevel blir nummer 2 fordi noen klarte å få 320. Burde man da være misfornøyd fordi man ikke ble nummer en? Man hadde jo som mål å vinne denne konkurransen… Eller om man starter i klasse 1 lydighet, og blir nummer en med 120 poeng. Om man har fokus på plassering, så burde man jo være mer fornøyd med den siste prestasjonen, enn den første. Siden man vant. Men

Prestasjon
For meg er det viktig at det er her fokuset ligger for en konkurranse, siden det er det eneste jeg faktisk klarer å påvirke. Jeg kan ikke påvirke poengene, det er faktisk dommer som dømmer. Og siden jeg ikke kan påvirke hvordan andre ekvipasjer gjør det, kan jeg heller ikke ha noen innflytelse på plasseringen.

Jeg bruker sjeldent å følge med på poengene jeg får under en konkurranse. Jeg får faktisk ikke gjort noe med hva som skjedde, og fokuset mitt skal faktisk ligge på neste øvelse. Hva vi kan få ut av den… Plassering er faktisk en ting jeg har helt klart å slette fra mine mål og ønsker om en konkurranse, det er en morsom bonus om det går bra. 🙂

Det viktigste er at jeg og hunden min har en bra dag, og gjør det beste vi kan ut av den dagen. Jeg setter som meg noen oppgavemål for hvert stevne, eksempel var å gjøre et bra oppsøk i Hønefoss som var det største målet mitt for den konkurransen, samt å komme igjennom sporet på en bra måte.

For meg virker det som den korrekte måten å fokusere på for konkurranser. For det første må det bra prestasjoner til for å få gode resultater. Men det er jo ikke ensbetydene med at prestasjonen er bra, selv om resultatet tilsynelatende er der (man vant et stevne).

4 Responses to “Poeng, plassering eller prestasjon?”

 1. EllaogMaria Says:

  Dette hadde jeg godt av å lese. Det skal ikke mye til før fokuset glir i litt feil retning.. 🙂

 2. Carina Says:

  Jeg er helt enig med deg. Jeg har et par ganger hatt mål om opprykk når vi har stilt, men i det store og det hele så er det prestasjon i forhold til det vi har trent på som betyr mest for meg. Om jeg kommer på snørr og førtiende plass så gjør ikke det meg noe hvis jeg vet at vi har fått vist det vi kan. 🙂 Men det er klart, hvis jeg føler at vi har gått en bra konkurranse så er det en bonus med evt. opprykk eller klassevinst. 🙂

 3. ToneC Says:

  Likte tankene dine omkring det her temaet. Har veldig lyst til å komme meg på slike kurs som du har vært på…

 4. Tina&Jaily Says:

  Veldig interessant å lese det du skriver om hva en fokuserer på i konkurranser! Tror vi er mange som kan dra nytte av å lære litt om fokus og målsetning i konkurranse sammenheng!

Leave a Reply