Søndagstrening

Blogging går litt i rykk og napp her, så i dag blir det visst to blogginnlegg. Ser mønsteret egentlig, at jeg ofte blogger etter større treningsøkter, og ikke de små. Men så er det kanskje ikke så spennende å lese at man har trent en liten tricksøkt, eller bare en megakort appelløkt heller?

Kløfta idag og. Var der vel fra kvart på ett til halv fem, så det ble en lang økt. Og hundene er slitne. Nirm er ikke helt fornøyd med dagen, fordi han fikk ikke gå agility… Og det er ufattelig urettferdig i hans verden. Jeg er verdens slemmeste eier som ikke har latt han bli agilityhund, for det trur jeg er hans drøm. Nå kan man ikke se hva hunder tenker, så jeg må anta det ut fra hvordan han oppfører seg når han ser en agilitybane, og han har alltid hatt sansen for å hoppe og klarte på ting (slalom trur jeg at han driter i, bare han får hoppe og klatre, særlig klatre).

Ellers fikk han kjørt gjennom både en del tricks og lydighetsøvelser. Bl.a. apportering med dirigering, og av en eller annen grunn sleit han veldig med å se den som lå til venstre. Det er jo tydelig at han er rusten på øvelsen, vi har ikke trent den siden i sommer. Men moro syntes han det er. Har jo mye mer problemer med tyvstarter nå enn før, men det har noe å gjøre med treningsmengde bare. Det blir ikke bra av å trenes bare en sjelden gang. Men nå skal det ikke være konkurransenivå på øvelsene noe mer uansett… Det viktigste er å ha det moro.

Vida fikk seg en lang og god økt idag. Merker på henne at hun blir litt fortere sliten når det er mye bråk fra agilitydelen, men jeg skal jo egentlig ikke klage med den mengden hun har fått idag sånn sett.

Fri ved foten: I dag var hun treig på springmarsjen. Ville ikke trave fort nok, så vi måtte belønne litt der. Hun er første hund jeg har hatt som må jobbes på den måten på springmarsjen. Å løpe fort nok med meg. Jeg nekter å løpe i hennes tempo, for det er alt for lavt, så hun må lære seg å strekke ut litt mer. Hun kan løpe fortere…

Innkalling med stå: Vi må ta tak i denne øvelsen nå, slik at den blir bra til våren kommer den også. Er enda ikke i nærheten av ferdig, og vi bruker mye belønning bak for å få den ønskede effekten. Synes det fungerer best på henne.

Hopp over hinder: Må få en raskere sittmoment på henne, eneste som er å utsette på øvelsen. En sjelden gang trenger hun dobbeltkommando på å hoppe i fra meg, men det går lenge mellom hver gang.

Apportering over hinder: Ingenting å si på øvelsen med apportering med treapport. Så vi jobbet med å ta med seg hinderet når apporten ligger litt vanskelig til. De fleste gangene gikk det utmerket, et par ganger ble det for vanskelig.

Apportering av 4 kg: Først en konkurranserettet der jeg ikke var helt fornøyd med farten. Så trente vi litt fart etterpå, etter hva plassen tillater der inne. Det gikk veldig bra, og jeg trur jeg må holde på den type trening ganske mye for å beholde farten i den øvelsen.

Avstandkommando sitt/dekk: Ca 7-8 meter unna. Stabile skifter, men noe trege. Treg på første oppsittet.

Stige: Dårlig takt igjen, og da problemer med å komme seg ned idag. Trur vi skal gå tilbake til den lille stigen litt igjen for å få inn takten bedre. Ellers tramper hun selvstendig på siste trinnet hver gang hun har gått over i det siste. Om det kommer mye gress rundt trinnene hender det oftere at hun hopper over har jeg erfart.

Kryp: Krøp foran meg, med fokus på god takt med lav rumpe. Albuer er ikke noe problem på henne. Av og til blir hun litt høy, men for det meste krøp hun godt med lav rumpe. Veldig fornøyd med framgangen i denne øvelsen i det siste!

Rutesending: Ingen musematte idag. Et par ganger hadde hun dårlig inngang, og i starten dårlig fart. Lenge siden sist vi har trent det. Men det kom seg raskt, og farta hennes kommer ganske så automatisk når hun blir trygg på hva hun skal gjøre.

Hals: I dag syntes jeg hun hadde god takt fra starten av, og beveget seg ikke så alt for mye i fra meg. I tillegg fortsatte hun å bjeffe etter kommandøren hadde sagt sitt. Positivt!

Apportering med dirigering: Vidas første økt med apporter på denne øvelsen. Hun har trent med godbitskåler for 2 eller 3 år siden, husker ikke helt, men aldri med apportbukker. Og dette kan man kalle absolutt godkjent! Hun tar dirigeringene mine utmerket, og går til riktig side. Måtte utfordre henne å legge til den midterste og, og det gikk utmerket. En gang tok hun den, og da sa jeg bare at det var feil, og la den tilbake. Neste sending da ser hun på den midterste og går videre ut mot høyre uten å endre farta.

Dette er en øvelse jeg gir en del hjelp i, så ganske lite «klikkersk» sånn sett. Men i og med at man har lov til å bruke både tegn og stemme, så synes jeg det ikke er noe vanskelig å ta vekk de overdrevne dirigeringene kjapt. I tillegg så markerer jeg apportbukker under trening MYE, selv på eks Nirm da han konkurrerte. Jeg er opptatt at hundene mine skal følge mine kommandoer der 100%, og ikke være avhengig av noe annet. Derfor er jeg ikke konsekvent på at det er den første man legger ned som de skal hente. I tillegg til så kan jeg påvirke en apportbukk enormt mye og de må likevel ta den andre. Og jeg kan skifte mening underveis om hvilken apportbukk de skal få hente. Dersom hunden fokuserer enormt på en apportbukk, må de hente den andre. Da Nirm ble holdt i konkurranseform i denne øvelsen, var dette en utrolig stabil øvelse for oss, og det å hente den midterste var nærmest et ikke-problem. Trur han løp på den 3 ganger på alle de årene vi trente den i konkurransesammenheng. Så de delene kommer jeg til å videreføre på Vida.

Fremadsending: Vi var så heldige at siste agilityekvipasje forsvant før vi hadde dratt, så da kunne vi benytte oss av hele hallen, og få trent fremadsending. Trenger tross alt noen meter for det. Og dette går virkelig den riktige veien! Par av sendingene var litt rotete, og hun prøvde seg med en tyvstart en gang. Ellers har hun noen flotte tempovekslinger, så eneste som gjenstår nå er å få lavere fart på siste delen, samt å generalisere denne øvelsen skikkelig. Der ligger den største utfordringa vår… Men jeg har en meget god følelse for denne øvelsen nå!

Nå er to lys tent i adventstaken vår, hundene har spist middag og min middag står på ovnen. Så ha en trivelig andre søndag i advent alle sammen!

3 Responses to “Søndagstrening”

 1. Lone Says:

  Hvordan har du lært inn kryp og hva synes du god takt og teknikk i øvelsen er? Pønsker på hvordan jeg skal gjøre det med hoppladoren 🙂

 2. Mikkel Says:

  Jeg har frishapet øvelsen fra start av. Ikke brukt noen form for lokking eller target.

  God takt er at hunden beveger seg rytmisk gjennom hele øvelsen med albuer nede og lavest mulig bak. Og at den flytter alle beina «samtidig», og ikke flytter først frambeina og så «jumper» bakbeina i etter. Bakbeina skal også være normalt «under» hunden, og ikke «slepende» bak. Om du skjønte. 😛

 3. Lone Says:

  Skjønner hva du mener, men vil du at den skal ta ett steg med venstre side, så ett steg med høyre -om du skjønner?

Leave a Reply