Første apporttrening

I dag har Vida og Noomi hatt et skikkelig lekeraptus inne. De får lov til å drive på slikt, så lenge de ikke løper rundt. Det er det rett og slett ikke plass til hos meg. Vida starter å synes det er litt stas med en lillesøster. Hun er for barnslig og sosial til å kunne synes at Noomi er teit for lenge. 😛

Noomi starter å bli litt B-hund allerede, og er ikke helt enig i å legge seg på kvelden. Hun blir litt trassig og masete når hun blir trøtt da. Så igår fikk de søke etter godiser ute i snøen før vi la oss (med et par luftinger underveis før jeg sovnet), og det fungerte godt. Hun hadde en veldig iver etter å søke, og gav seg ikke med det første. Hun var faktisk mer ivrig enn Vida på 8 år, som ikke akkurat er en dårlig hund med nesa si…

I natt har Noomi vært tørr. Hun har tydeligvis preferanser på renslighet, og vil unngå å gå på do der hun oppholder seg. Hadde et par uhell igår, men hun var veldig trøtt og sliten da. Så skal ikke akkurat klage på at hun går mye på do inne.

Vi har startet med to nye grunnferdigheter idag. Dyret må jo få brynt hodet sitt litt også. Så det var stå foran fører og holde apportbukken. Det gikk overraskende bra med apporten. Har alltid startet med den senere på valpene mine, men hadde lyst å prøve med henne idag bare for å se hvordan det gikk. Og hun holdt den uten problemer.
Stå gikk også bra. Hun satte seg ned noen ganger, men da hun ikke fikk klikk for det, så ser man hjernecellene starte å fungere litt, og så reiste hun seg opp.

Med Noomi kommer jeg til å trene litt anderledes enn jeg gjorde med Nirm, og litt mer som jeg gjorde med Vida i starten. Nirm fikk belønning for bare å finne på noe, og jeg slet litt med at han tilbudte litt for mye, litt for fort og var ikke flink til å holde seg til en ting om han ikke fikk klikk med en gang. Vida er bedre på det området, og er mer klikkerklok. Resultatet av at de er forskjellige, har jo noe med mine erfaringer som hundetrener å gjøre også. Eller, det blir jo ikke helt riktig å si at jeg trener som Vida i starten, for da fikk hun klikk bare for å bevege på et øre, siden hun bare satt der og var passiv og usikker… Beste var å ikke gjøre noe, for da gjorde man i det minste ikke noe feil.

Med Noomi kommer jeg til å holde meg til et begrenset antall atferder per økt, og som oftest bare en. Men jeg skal innom ganske mye av det grunnleggende forholdvis raskt, før jeg starter å jobbe med de skikkelig. At hun får en «smak» på hva hun skal kunne etterhvert. Og vi kommer nok til å bruke mye tid på å få gode grunnferdigheter.

Har lagt ut grunnferdighetsskjema under sidene hennes. Gjengitt med tillatelse fra forfatterne. Så der kan dere følge med hvordan ting ligger an, og det er en liten påminnelse til meg selv på hva vi må jobbe med. Hun har vært her i fire dager, og kan allerede sette fem kryss! Ikke dårlig det for en liten krabat! Hun synes det er veldig moro å trene allerede. Veldig preget av å være baby enda selvfølgelig, men det kommer jo når hun blir større. 🙂

Nå sover hun søtt. Og da er det jo bare å vente til neste våkenperiode og hva vi skal finne på da. Fint vær, så trur vi skal dra en tur i skogen rett og slett. 🙂

3 Responses to “Første apporttrening”

  1. Bjørg Eva Says:

    Så flink du er 🙂 Det er jo så gøy å starte trening med valper, de lærer i reserfart og utviklingen går så fort. Kos deg videre med vidunderet 🙂

  2. Ingrid Says:

    Klart att hon gillar att träna. Jag började små övningar med hennes mamma tidigt och hade en lydnadsplan alldeles bredvid huset där vi bodde då. När jag hade avslutat och var på väg in, så saknade jag hunden. Då satt hon kvar nere på lydnadsplanen och tittade stort efter mig. Jag gissar att du fått en arbetsnarkoman du också och ju mer de förstår av att det är utbildning man håller på med, desto mer samarbetsvilja bjuder de på:-)

  3. Mikkel Says:

    Hjelper nok på litt når hun kan konsentrere seg mer. Ikke lange tiden hun klarer det akkurat…

Leave a Reply