Skogstur

I dag har det ikke blitt noe andre nye opplevelser på Noomi, men vi har hatt det stille og rolig og bare gått i skogen. Nå starter det jo å bli såpass lite snø enkelte steder, at vi kan gå utenfor stiene. Og det er jo litt mer morsomt enn å traske på brede stier…

Tok turen til Siggerud idag. Det er alltid nye steder en kan utforske selv om man går på de samme plassene. Går jo ikke så langt med henne enda. De leker og koser seg sammen og har det veldig moro. Hun er flink å komme når jeg roper på henne og. Da vanker det godis og kos, i tillegg til at hun får godis om hun tar turen innom meg frivillig.

Den siste valpen fra D kullet har fått avlest HD og AD, og han fikk A og U.a. Dvs hele kullet et helt friskt på ledd. Det er ett år til Noomi skal gjennom den testen, i tillegg til at jeg blir å røntge rygg også når hun først er dopet. Jeg vet jeg kommer til å grue meg veldig. Har tross alt hatt en hund med HD-D, og hun ble ikke gammel før jeg merket det. Allerede i en alder av 4 år startet hun å få problemer, enda hun var både lett og firkantet for utstillingsschäfer å være. Hun veide hele 19 kg da hun ble avlivet. Det er 8 kg lettere enn Vida, så det slår meg nå hvor lita og spinkel hun egentlig var… Nå fikk hun daglige epilepsianfall i tillegg som gjorde at jeg valgte å avlive der og da, hun kunne sikkert ha levd en stund til med de hoftene om hun ikke hadde fått sin vante aktivitet. Med hvilket liv er det for en så aktiv hund som hun var?

HD og AD er som kjent både arv og miljø. Men uansett så må gentikken ligge i bunnen for at en hund skal utvilke HD. En hund som ikke har HD genetisk sett, får ikke HD av alle de rare grunnene enkelte hunder har fått det for (særlig importer er rammet av mange rare former for ikke-arvelig HD…). Jeg kommer nok til å være litt bekymret for leddene fram til hun er røntget. Men jeg får jo ikke gjort noe annet enn å gi henne god mat, og la henne bygge opp muskler på en naturlig og god måte. Ikke overanstrenge henne, ikke utsette henne for harde belastninger før hun er ferdig utvokst, men så skal hun få være hund også da. Ikke trur jeg det er så bra å pakke de inn i bomull heller…

Men får vel vente et år før jeg skal bli bekymret for slike ting…

I kveld har vi en diskusjon pågående om hun har rett til å prøve å stjele Vidas tyggebein eller ikke, så får vi nå se hvem som er staest her i huset…

Har forresten lagt ut et album på fotosidene med bilder fra Noomi ble født til hun flyttet til meg.

2 Responses to “Skogstur”

  1. Ingrid Says:

    Om det är ledstarka linjer (vad det nu är?..;-)) så ska det mycket till för att förstöra det miljömässigt tror jag. Av ren nyfikenhet gick jag in och tittade på de övriga resultaten efter Yargo von Haus Veile (far till D-kullen) så här långt. Det fanns bara 11 röntgade, men av de andra fem i två kullar fanns det: 1 C, 1 D, 1 ED(1) och 1 ED(2. Så samtidigt som Allti gav en helt perfekt kull, så blev det bara en felfri bland fem andra valpar i två olika kullar. En fråga som jag ställer mig är: Är det kombinationen som gör det eller är det så att en förälder kan «rädda» alternativt «rasera» det som skulle kunnat bli bra? Jag vet faktiskt inte. Men känner mig helt trygg med att lederna hos E-kullen kommer att bli bra. Det finns inte någon anledning att tro något annat.

  2. Mikkel Says:

    Jeg trur ikke det er så mye å bekymre seg for nei, men jeg kommer til å gjøre det for det. 😛 Sikkert ikke helt logisk, men men…

    Etter å ha lest utallige stamtavler, så virker det som om noen hunder «slår igjennom» med sine resultater. Både det positive og det negavtive. At nesten uansett hvem de har blitt parret med, så gir de gode ledd eksempel. Men arvgangen er nok komplisert.

    Og jeg kommer til å se spøkelser ved høylyst dag om et år, så er du advart. 😛 Jeg blir veldig fort bekymret over helse på hundene mine, siden jeg har hatt så mange syke. Men til gjengjeld så får de jo raskt behandling om det skulle være noe da… 😛

Leave a Reply