Valpetreff

Da var vi kommet hjem fra en helg i Sverige. Vært på besøk hos Noomis oppdretter. Siden det var valpetreff idag, så tok vi likegreit turen over allerede fredag for å få litt tid der. Turen både til og fra gikk utmerket, og tiden går jo utrolig fort når man hører på lydbok. Denne gangen var det «Dødslekene» (The Hunger Games). Foretrekker den på engelsk, men det var nå den norske utgaven som var på salg da… Eneste skåret i gleden var jo at det mest spennende starta da jeg kom fram, og at jeg ikke ble ferdig med den innen jeg kom hjem. Så da får jeg høre på den til og fra jobb denne uka da.

Fredag ble man vartet opp med god mat som vanlig, og hyggelig selskap.

Lørdagen var ganske fullbooket. Først bar det avsted for å trene appell på Eskilstunas Brukshundklubb. Og jeg blir like misunnelig hver gang jeg er på en svensk brukshundklubbs områder. De er bare så sabla flott alle sammen! Tydelig at hundesport er «litt» mer verdt der enn her, med tanke på hva de får til disposisjon.

Vida startet økten med å bare være Vida på sitt verste, og hun var ikke spesielt trenbar da. På en måte er det jo greit at folk får se henne når hun er slik også, så de skjønner at jeg ikke tuller med at hun er noe spesiell. Hva hun reagerer på, aner jeg ikke bestandig. Men da vil hun ikke forlate meg ofte, blir usikker i øvelsene og eneste som fungerer skikkelig da er fri ved foten. Sikkert fordi at hun er inntil meg hele tiden da.

Andre økten gikk veldig bra derimot! Hun gjorde mye bra der. Fin fri ved fot, der vi fokuserte mye på vendinger. Jobber godt med bakparten i venstrevendinger nå. Innkallinga hennes som var tåpelig første økta, var ganske bra nå. Og fremadsendingen som hun nektet å løpe ut på først, gikk veldig bra. I tillegg går det nå an å stoppe henne for å gå fram å belønne med godis der, så da har vi fått et nytt verktøy på den øvelsen. Det er noe Vida nemlig ikke ha likt før.

Halsen gikk bra forøvrig, det samme med stigen som var første gang på dette stedet. Alltid kjekt å trene på litt anderledes stiger.

Noomi var også ute to økter. Første økten sammen med Ingrid, så vi fikk vise litt hvor flink hun er til å leke! Så viste vi litt bare småtterier som vi holder på med nå. At hun kan være litt flink, når hun klarer å konsetrere seg. 😛

Mens Ingrid var ordstyrer på et møte der, så gikk Vida, Noomi, jeg og min eminente retningssans på tur. Veldig kort fortalt var jeg sikker på at jeg hadde gått meg bort en periode, og så for meg at Ingrid måtte kjøre å lete etter meg. 😛 Men turen var fin, og vi fant tilbake til slutt.

Så bar det ut i skogen for spor og felttrening på alle hundene. Vi hadde med oss ikke mindre enn fire Enduro hunder, mor Allt-I og tre av hennes avkom. Bolt, Drive og Noomi. Og selvfølgelig verden fineste lille norske hund, Vida.

Vida fikk et spor som ble underkanten av 500 meter. Hadde planer om litt lengre, men med tanke på kratt og at så mye tegn etter villsvin, fant jeg ut at jeg fikk holde meg til den åpne delen av skogen. Ganske god vind. Oppsøk til venstre, men bakspor. Det positive var at det var rett fram til hun fant sporet da. Var ca 20 meter. Plukket pinner jamnt og trutt, men gikk over slutten av alle ting. Der fikk hun vind fra siden, og gikk ikke i sporkjernen, men fikk ikke med seg slutten. Neste gang må jeg ha en plan om hva jeg gjør om slikt skjer. Jeg liker ikke å bare ta henne av når resten av sporet gikk supert. Så får vel kaste ned en pinne mellom øra på henne eller noe neste gang.

Ble et lite felt på Vida og Allt-I, med to gjenstander. Vida brukte en del tid på å lokalisere gjenstandene. Trur jeg må få kjørt henne som førstehund en del ganger nå. Det er da hun sliter mest. Jobbet veldig mye langt ute, selv om det ikke lå noe mer der. Men så hoppet hun opp og markerte på ene merkebåndet. Kunne ikke gjøre annet enn så si flink jente å kalle henne inn, siden det er vår «feil» at det er så ferske merkebånd der. Men på vei tilbake fikk hun ferten av den innerste gjenstanden. Første gjenstanden var avleveringen usikker, så vi må tilbake til å belønne de skikkelig igjen.

Alt i alt var jeg egentlig rimelig greit fornøyd med sesongstarten i skogen for henne.

Noomi fikk prøve sitt første spontanspor den dagen, og det var ikke akkurat vellykket. Ekstremt lite interesse for det, og ekstremt stor interesse for alt annet. 😛 Som sporliner som henger etter, og alt mulig man finner i skogen. Hun er nok noe i det yngste laget for dette, og jeg synes hun er litt umoden på enkelte områder.

I dag var det valpetreff, og alle unntatt Vilja kom (den langhårede). Spennende å treffe igjen søsknene, og det er faktisk mitt aller første valpetreff via oppdretter noen sinne. Ingen av de andre jeg har kjøpt hund av har hatt det. Men det var veldig moro! Det er alltid spennende å se om man føler at man har fått riktig valp, og ikke sitte igjen med å tenke «jeg skulle ønske jeg fikk den eller den». 😛 Men jeg følte at jeg fikk den hunden som passer meg best, og jeg håper (og trur) at alle de andre gjør det også. Gleder meg også veldig til kennelleiren, som også blir min første. Og det er veldig kjekt med en oppdretter som engasjerer seg såpass i hundene etter de er solgt. 🙂

Man ser jo litt forskjell på valpene, selv om mye kan være endret om en uke eller to. De utvikler seg jo forskjellig. Mitt inntrykk er at Noomi er den mest nyskjerrige, den mest sosiale og den som har mest lopper i blodet. 😛 Mens de andre hundene kunne sitte pent å vente på sin tur, så kjedet Noomi seg fort og villle heller grave i mosen, tygge på pinner eller tilby sitt og dekk.

Vi startet med litt leking, og Noomi fikk vise at hun har en ganske heftig kamp allerede. Kommer forhåpentligvis noen stilige bilder av henne etter hvert. Så litt innkalling, som hun ikke var like flink på alle repetisjonene. Da hun rakk å løpe bort til Error, var det håpløst å få henne vekk derifra. Men hun snudde enkelt på vei mot han da i det minste.

Så var det litt budføring. Løpe mellom Ingrid og meg. Dette er noe hun har gjort et par ganger, så det gikk ganske bra.

Etter lunsj, så forflyttet vi oss og gjorde klar for spor og felt.

Feltet bestod bare av å hente en gjenstand i lyngen, og her glimtet Noomi ikke akkurat til. Hun husket ikke helt hva vi hadde gjort, siden hun ble veldig opptatt av andre ting igjen. Men til slutt fikk hu nå med seg at det var en ting der ute hun skulle hente.

Sporene gikk litt bedre idag enn igår. Hun fikk se Ingrid gå ut, før jeg tok henne ut av syne. Sporet bra helt i førsten av begge sporene, så datt hun litt ut og ble veldig opptatt av mye andre lukter før hun klarte å avslutte sporene bra. Hørte nesa gikk ganske godt da.

Så egentlig burde jeg satt igjen denne håpløse hunden der i Sverige. 😛 Men jeg tar ikke dette så tungt akkurat. 😉 Hun trenger nok bare litt tid på å modnes uansett.

Hadde jo meldt på Vida to sporstevner i mars i Sverige. Det ene kom vi ikke med, det andre står vi som reserve nummer 10… Så der kommer vi nok ikke med der heller. Heldigvis er det et sted med mulighet for overnatting på klubbhytten, så om vi mot all formodning kommer med, så trenger jeg ikke å stresse med et sted å sove. Så har jeg meldt på et nytt stevne som går i april. Den som ikke melder seg på, kommer ei heller med…

Jeg fikk ikke tatt noen bilder idag, siden jeg var med opptatt av å styre med min egen hund og se på de andre. Men jeg vet det ble tatt masse bilder, så det kommer nok ut på nett etter hvert!

Og forøvrig. På to uker, så har Noomi bare hatt ett lite tisseuhell inne en natt. Ganske flink til å være 3 månder vel?

5 Responses to “Valpetreff”

 1. Ingrid Says:

  Tack själv för en trevlig helg Mikkel!

 2. Ingrid Says:

  …och analysera inte för mycket. Valp är valp och du kanske kommer i håg vad jag berättade om min förra rapporthund. Vid 6 månaders ålder ville han inte ens springa efter en boll. Vid 2 års ålder var han kvalificerad till sitt första SM. Det blev fem SM-starter, 27 cert och en bronsmedalj på SM. Så de utvecklas väldigt olika de små:-).

 3. Mikkel Says:

  He he. Jeg tar det ikke så tungt nei. Forventer ikke at hun skal forstå alt og kunne alt første gang hun prøver på ting. Og hun er jo bare baby enda…

 4. aase Says:

  Tror ikke du trenger å levere tilbake bruksemnet ditt riktig enda 🙂 Hu bør vel få en mnd til på seg ? Gleder meg til å se henne fremover!

 5. Eva & Elda Says:

  Trevligt att träffa Noomi o dig,,,ja alla valparna va så duktiga

Leave a Reply