Sele vs halsbånd

Nå har hverdagen startet for oss, og i starten så blir det litt innkjørings på når man skal fôre i forhold til turer, aktiviteter og jobb. Men det går seg til, og det er jo heldig at man går lysere tider i møte med tanke på at man trenger mindre søvn selv etc da.

Har fått en del spørsmål ang bruk av sele på Noomi. At hun hittil bare har gått med sele. Så tenkte å skrive litt om hvorfor jeg har gjort som jeg har gjort. Dette er ingen kritikk av hva andre gjør med sine hunder, men er forklaring på hvorfor jeg gjør som jeg gjør.

For det første bruker jeg mye sele på hundene mine. Nesten alt av båndturer utenom å gå i nabolaget har jeg de i sele. En av grunnene er jo at de bruker seg litt mer når de trekker på meg, i tillegg til at jeg synes det er bedre å ha de spent fast i belte på lengre turer i stede får å gå og holde i båndene. Så lenge de har sele på, så får de trekke som oftest så mye de vil (Nirm hadde noen begrensninger der, siden han til tider trakk meg fortere enn jeg fikk satt bena under meg. 😛 ).

Så kommer dette med å gå pent i bånd. Det er vel tidvis noe av det vanskeligste vi lærer hundene våre virker det som, særlig siden det er en ting man som oftest må være veldig konsekvent med. Det er ikke greit å trekke i båndet noen ganger, mens andre ganger skal de ikke gjøre det. Så sant man ikke skiller på utstyret. For en hund blir det ganske store forskjeller å gå med sele og halsbånd. Noomi får aldri gå med begge deler samtidig enda, noe mine voksne hunder ofte gjør, siden de skiller veldig på hvor koppelet er festet.

En liten valp kan ikke konsentrere seg om å gå pent i bånd til en hver tid. Og så lenge jeg ikke planlegger å trene på dette med å gå pent i bånd, så får hun gå med sele rett og slett. Så får vi heller trene på å gå med halsbånd ved siden av, før vi gjør det mer og mer på tur. Vi krever ikke at en ung hund skal kunne gå en hel fri ved foten med en gang, men akkurat med båndtrenng, så virker det som om vi krever ganske mye av små valper veldig tidlig.

Så kommer det til valper og deres tidvis manglende impulskontroller. Plutselig ser de noe de ønsker å løpe etter, og setter avgårde. Og båndet stopper. Da foretrekker jeg at rykket kommer rundt selve kroppen, enn nakken. Jo da, de fleste tilfellene går det bra i og «alle andre» har hunder som har taklet både det ene og det andre av rykk og napp. Men jeg har ikke lyst til å sjanse det med Noomi. Hver sine valg enkelt og greit.

I går var første økt med halsbånd og gå pent i bånd. Ikke noe verre enn fram og tilbake på gangstien her hjemme. Hun ble belønnet for å gå med slakt bånd, og de gangene hun strammet opp båndet, så ble hun belønnet for at hun slakket båndet igjen. Ingen tegn til å ville dra seg framover i båndet overhode.

Vi klippet forøvrig klør også. Fikk ikke gjort det på søndag, siden jeg var så trøtt etter å ha vært ute hele dagen og lang kjøretur hjem. Og hun var kjempeflink. Og hun har lært seg en ting med kloklipping. Så fort man er ferdig, så får man kos og så en HEL egen Dentastix, så da er det kanskje verdt det? 😉

Denne uka starter valpekurset. Den første kvelden er bare teori, og jeg kommer til å stå over den siden jeg jobber og har nok hørt den teorien noen ganger før. Men neste uke starter treningene, og det blir moro. 🙂

One Response to “Sele vs halsbånd”

  1. Anneli Says:

    Hellu 🙂
    Jeg tenker akkurat det samme som deg, sele og bånd, bånd til gå-pent-trening, og sele ellers. For vi har jo ikke alltid tid til å trene 😛 Tenker jo det blir veldig vanskelige spilleregler for en hund om den noen ganger får dra i båndet og andre ganger ikke. Dette er noe vi har med på våre kurs og, bruk både bånd og sele 🙂

Leave a Reply