Mudien på lasset

Å ha en miljøsterk hund er ikke alltid en selvfølge. Og det er også forskjell på hvilke miljøer en hund har behov for å være i, og man selv som eier oppsøker og ferdes i. Bor man langt på landet, så er det å besøke storbyer kanskje ikke akkurat det man gjør oftest og at konkurranser er noe av de heftigste situasjonene en hund er i.

Jeg bor ikke langt på landet, og selv om det ikke føles sånn ut, så er Sarpsborg en av Norges 10 største byer (vel, dra på kjøpesentre på en lørdag, og du oppdager hvor alle menneskene er…). Men det betyr også at Rime opplever en del mer bymiljø enn en del andre hunder. Om jeg skal gå tur uten å kjøre, så har jeg to fine parker i nærheten å gå i. Men gåavstand til skog er det ikke her. Jeg har en tursti langs elva, men det høres mye mer idyllisk ut enn hva det er. For det er snakk om industialiserte Glomma vi går langs da.

I tillegg så er jeg glad i å reise rundt. Og jeg er glad i å ha hunder som kan være med meg over alt også. Om vi går en tur langt oppå Hardangervidda, eller være med på litt mer urbane utflukter. Det er kjekt med hunder som kan bli med på kollektiv, uansett hva det er. Og som både kan slappe av og takle forskjellige miljøer.

Vida var en sånn hund. Hun kunne være med over alt, uansett hva som skjedde. Og det ser ut som om Rime kan bli en god «arvtager» til å henge med på lasset over alt.

Rime har enda ikke rukket å fylle et år, men han har vært med på mye rart allerede. Han har jo kjørt fly, tog, buss, bil, ferger og vært med i både gondol og kabelbane på ferie i Bergen i sommer. Han har vært i en del folkemengder nå, og det går utrolig bra. Han takler skudd, gravemaskiner og veiarbeid. Han liker å sitte på en benk og betrakte livet også. Slapper av og sover ved stolen min på en café. Han var også med til Göteborg i går, og inn til Nordstaden og sentrum. De har litt andre regler der, og er ikke så hysterisk når det kommer til hunder. Så de får komme med inn mange flere steder. Så Rime hang med på kjøpesentre og alt. Og spradet så fint rundt i sentrum, luktet og koste seg.

Det handler selvfølgelig om hva man legger ned i miljøtrening og. Det kommer sjeldent fullstendig av seg selv, men det handler også om hunden. Har du en hund som har nedarvet store redsler for lyder, så har du en god jobb å gjøre med den, og den vil kanskje aldri takle en del miljøer spesielt godt. Jeg kan ikke si at jeg kjenner så mange hunder som har blitt helt bra av store skuddredsler eksempel, men jeg kjenner flere hunder som har blitt verre etter uheldige episoder på treninger…

Har en hund behov for å henge på kjøpesentre og cafeer? Overhode ikke. Og det er ikke slik at det er der Rime henger oftest. Det er bare andre gang han har vært inne i sentrum på noen større byer enn Fredrikstad og Sarpsborg. Men jeg synes det er utrolig kjekt med en hund som den ene dagen nyter campinglivet, neste dag henger med på en ferge ut til Koster, tredje dag er på sighteeing et sted og fjerde dagen trener en eller annen hundesport. 🙂

Så i går var det Göteborg og i dag var det skogen. To ytterpunkter hvor han trives i begge miljøer. 🙂

Leave a Reply